augusztus 25

5 mítosz, amely hátráltatja a diétádat

0  comments

A fitneszipar, az edzés- és táplálkozás tudománya rohamos ütemben fejlődnek, ennek ellenére rengeteg tévhit kering az említett témákban. A következőkben 5 zsírvesztést célzó diétával kapcsolatos mítoszt szeretnénk tisztába tenni, Ryan Wood cikke alapján.

1) Erőt fogsz veszíteni

Egy csomó ember a rémálmait látja életre kelni egy alacsony kalóriás diátában. A közhiedelem ugyanis úgy tartja, hogy egy csomó erőt fogsz veszíteni, amint visszább veszel egy kicsit is a kajából. 

Teljesen normális, ha az új 1 ismétléses rekordjaid nem most fogod megdönteni, de a lehető legtöbb erőt és izomtömeget kell megtartanod a siker érdekében. Ehhez pedig a kulcs a szénhidrát bevitel lesz.

Túl sokan kezdik úgy a diétájuk, hogy drasztikusan lecsökkentik a szénhidrát bevitelüket, mely gyors súlyvesztést eredményez, de ezzel együtemben a teljesítmény is zuhanni kezd. 15333-uncooked-pasta-and-rice-on-a-counter-pv

A szénhidrát lesz a fő energiaforrás, és edzéshez szükséges üzemanyag, ezért ha a lehető legtöbb erőt szeretnéd megtartani, akkor a szénhidrátokat is a lehető legtovább meg kell tartanod a diétád során.

Ha a zsírégetés az elsődleges cél, akkor nagyobb volumennel érdemes dolgozni, hogy a kalóriadeficit ellenére fenntartsd az izomtömeged.

Az tanácsolom, hogy diéta alatt célozz meg új 8-10 ismétléses maxokat (az előbb emlitett ok miatt), ez jó hatással lesz az edzésedre a diétád végeztével is, ha újra nagyobb súlyok közelébe mész.

Összefoglalva:

 1. Tartsd a szénhidrát bevitelt amilyen magasan csak tudod, hogy ezzel támogasd a kemény edzéseket.
 2. Fókuszálj a 8-12 ismétléses maxaid fejlesztésére, de ne menj bukásig!
 3. Cél, hogy a cél maradjon a cél. (Dan John mondása alapján) Ne aggódj, ha nem tudod megdönteni a mindenkori rekordjaid. Fókuszálj a zsírvesztésre, mint elsődleges prioritás.

2) Bizonyos ételeket teljesen el kell kerülnöd

Az internetes guruk azt mondják, a zsírégetés egyetlen módja, ha tisztán étkezel. Kizárólag organikus, gluténmentes, cukormentes és társai.

Ezt képzelem a “tiszta étkezés” hallatán

Félreértés ne essék, jómagam is azt gondolom, hogy a feldolgozatlan, teljes értékű ételek fogyasztás az idő legnagyobb részében, egy kiváló út, hogy formába rázzuk magunkat és óvjuk az egészségünket. Én magam is ezt csinálom.

De nem szükséges 100%-osan tisztán étkezned a zsírégetéshez. Illetve nem szükséges teljes ételcsoportokat kizárnod az étrendből.

Miért?

Mert túlságosan szeretem a jégkrémet. És a burgert.

Néhanapján engedhetsz az élvezetnek, anélkül hogy keresztbe tennél a zsírégetésnek.

Én így csináltam, és Te is megteheted.

A lényeg, hogy kalória deficitben kell lenned. Azaz kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit felhasználsz. Ha van egy kis “szabadságod” a fennmaradó kalóriában, akkor belefér egy kis csalás. A lényeg, hogy deficitben maradj!

Emlékezz, a kalória az első számú prioritás, ha zsírvesztés a cél. Ehetsz te akármennyire tisztán, ha 1000 kalóriával többet viszel be a kelleténél.

Összefoglalva:

 1. Légy kalória deficitben.
 2. Fogyassz feldolgozatlan, teljes értékű ételeket az idő legnagyobb részében, de ne félj bizonyos ételektől, csak azért mert valaki azt mondja.
 3. Néha élvezd is az étkezést 1-1 csaló kajával, ha belefér a kalória limitbe.

3) Meghatározott ideig kell diétáznod

Persze tűzhetsz ki célokat, hogy a következő 8-10-12 hétben követed a diétád, de ez nem jelenti, hogy mindenáron végig kell csinálnod. naptár2

Ha a 10 hetes diétád 8. hetében úgy érzed elérted a célod és teljesen elégedett vagy önmagaddal, akkor felfüggesztheted a diétád és átállhatsz egy hosszan fenntartható étkezésre.

Nem azt mondom, hogy mindenféle kifogással állj le két hetente, de ha a diétád korábban célba ér és kicsattanóan érzed magad a bőrödben, akkor nem érdemes folytatnod. Te vagy az egyetlen, aki meg tudja állapítani, hogy boldog és elégedett vagy magaddal vagy sem.

A diétának nem kéne örökké tartania. Egy rövid periódusnak kell lennie, aminek segítségével eléred a céljaid. Tedd bele a munkát, légy konzisztens és állj le ha elérted a célod.

Összefoglalva:

 1. Ha elégedett vagy, korábban is befejezheted a diétád.
 2. A diétád végeztével lassan emeld a kalóriát, hogy beálljon a súlyod és időt adj az átállásra.
 3. Az érem másik oldalán viszont ne told ki a diétád örökké, ha még nem érted el a végső célod. Komolyabb mennyiségű súlyvesztésnél – amit hónapokban/években mérünk – adj magadnak egy kis szünetet időnként.

4) Kardióznod kell a zsírégetéshez

Nem vagyok a kardió ellen. Esküszöm!

De az igazság, hogy a kardió nem a zsírégetés szent grálja.

Sőt, azt mondom, hogy egyáltalán nem szükséges a zsírvesztéshez!

Segíthet benne? Természetesen.

Amíg a diétád rendben van addig a zsírégetés megy magától, akármit is csinálsz. Én a nagy mennyiségű kemény edzést preferálom, kalória deficittel kombinálva.

A kardió egy eszköz ami segíthet az előrehaladásban, de nem a mozgás egyetlen formája és közel sem elengedhetetlen.

Összefoglalva:

 1. A kardió nem követelmény a zsírégetéshez. A kalória deficit a legfontosabb szempont.
 2. Ha élvezed a kardiót, akkor csináld! Mindenesetre legyen több nehéz (súlyzós) edzésed, hogy fenntarsd az izomtömeged.
 3. A kardió nem mágia. Ne ezzel kompenzáld a silány étrended.

5) Ha jó ételeket eszel, akkor nem lehetsz éhes

Tudom, őrület, de a mai napig vannak olyanok akik azt állítják, hogy ha jó ételeket választasz, akkor még diéta alatt sem szabad éhesnek lenned.

Az igazság az, ha sosem vagy éhes a diétád során, akkor az eredmények is döcögnek minden bizonnyal.

hangry

Nincs semmiféle csoda élelmiszer, ami csillapítja az éhségedet egy kemény diéta 10. hetében. Persze vannak olyan ételek, melyekkel a kaja térfogatát, mennyiségét tudod növelni, mint például a zöldségek egy része (brokkoli stb.), de ennek ellenére is leszel  éhes néhanapján, és ez fontos! Azt jelzi számodra, hogy jó irányba tartasz.

Ne higgy a mesékben, hogy 10-15-20 kiló fogyás után nem leszel éhes. Aki ezt állítja az teljesen őrült, vagy még sohasem diétázott korábban.

Fontos, hogy ne éhezz! De ha olykor éhes vagy a diétád során, az teljesen normális.

Összefoglalva:

 1. Ha néhanapján éhes vagy, az teljesen normális diétás időszak alatt.
 2. Kalória deficit mellett persze próbálkozhatsz enyhíteni az éhséged különböző trükkökkel, mint a nagyobb térfogatú ételek (pl. zöldségek) fogyasztása. Ezek persze segíthetnek valamennyit.
 3. Tekintsd az éhségre egyfajta visszajelzésként a diétád során.

 

Végezetül annyit, ha nem dőlsz be az említett 5 mítosznak, akkor könnyebben dolgod lesz a diétádban. Ettől függetlenül persze szükséged lesz egy céljaidnak megfelelően összeállított étrendre, kemény edzésre és kitartásra!

Bognár Viktor

A Cikk Szerzőjéről

Bognár Viktor vagyok, a PowerBuilder edzői csapatának tagja. Az erőemelés és az általános erőfejlesztés mellett az izomépítés leghatékonyabb módját kutatom, mint az evolúció hiányzó láncszemét.


Tags


You may also like

AZ ERŐ, AZ IZOM ÉS AZ ISMÉTLÉSSZÁMOK

MITŐL LESZ PROGRESSZÍV EGY EDZÉSTERV?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

Indulj el az Erő útján!

Ingyenes E-bookunkból elsajátíthatod az erő- és izomépítő edzés elméletének alapjait, és kapsz egy rögtön használható 6 hetes edzésprogramot is, amellyel garantáltan új csúcsokat fogsz csinálni!