március 22

Mennyit Pihenj a Sorozatok Között?

Akkor intenzív az edzés, ha rövid pihenőidőket tartasz? Ha visszaállt nagyjából a pulzusod, már mehetsz is a következő sorozatnak? A teljesítményre pozitív hatással van a több pihenő, de mi a helyzet a bedurranással, ami annál nagyobb, minél kevesebb pihenőidőt tartasz?

Rendszeresen kapjuk meg ezeket a kérdéseket még a saját tanítványainktól is, ezért összeszedtük neked röviden, hogy mikor, mennyit érdemes pihenned a legjobb eredmények érdekében!

Kezdjük azzal, hogy alapvetően két részre bonthatjuk az edzést logikai szempontból, és ez alapján lesz érdemes a pihenőidőt is megválasztanod:

1️⃣ Nagy Súlyos, Összetett Alapgyakorlatok

Ezeknél a gyakorlatoknál az elsődleges célod, hogy a teljesítményed maximalizáld és idővel egyre több súly kerüljön a rúdra.  Emiatt fontos lesz, hogy minden egyes szettnek teljesen regenerálódott állapotban kezdj neki.

Ha a következő kör már nehezebb lesz, szétesik a technikád vagy egyszerűen kevesebb ismétlésre vagy képes a túl kevés pihenő miatt, akkor az biztosan rosszabb eredményt szül, mintha pihentél volna még 1-2 percet egy jobb, könnyebb, minőségibb szett érdekében.

Tapasztalatodtól és a használt súlyoktól függően nagyjából 3-6 percet érdemes pihenned, de próbálj ki hosszabb pihenőket mint amit eddig használtál, és figyeld meg, hogy hogy változik a teljesítményed!

2️⃣ Izolációs Jellegű Gyakorlatok

Itt már lehet célod részben az izmok bedurranása is, amit magasabb ismétlésekkel, rövidebb pihenőkkel és technikai szempontból egyszerűbb gyakorlatokkal célszerű végezned. Itt elég lehet 1-3 perc pihenő is a szettek között, de figyelj rá, hogy a teljesítményed azért itt se zuhanjon meg teljesen!

Erősödni, Erősödni, Erősödni!

Nem szorosan a témához kapcsolódik, de fontos megjegyezni, hogy az izomépítésnek az erőnövekedés a legfőbb alapfeltétele, tehát a maximális eredményekért a meló nagy részét a nagy súlyos alapgyakorlatok kell, hogy kitegyék, és a maradék 20-30% legyen csak az "izolációs" munka. Az edzéseid intenzitása pedig nem attól lesz magas, hogy keveset pihensz és kapkodod a levegőt, hanem hogy több súlyt pakolsz a rúdra!

Végezetül pedig nem maradt más, mint hogy csekkold az erről készült videónkat:

Wittmann Zsolt

A Cikk Szerzőjéről

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.


Tags


You may also like

AZ ERŐ, AZ IZOM ÉS AZ ISMÉTLÉSSZÁMOK

MITŐL LESZ PROGRESSZÍV EGY EDZÉSTERV?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

Indulj el az Erő útján!

Ingyenes E-bookunkból elsajátíthatod az erő- és izomépítő edzés elméletének alapjait, és kapsz egy rögtön használható 6 hetes edzésprogramot is, amellyel garantáltan új csúcsokat fogsz csinálni!