március 29

5 Tipp Egy Jobb Guggolásért

A guggolás egy összetett mozgás, és mint olyan, gyakorlást igényel - így ha valóban erősödni akarsz benne, akkor úgy kell nézned rá, mint egy képességre, amit fejleszteni akarsz!

Ez azt jelenti, hogy folyamatosan dolgoznod kell a jobb és hatékonyabb technika elsajátításán, de nagyon sokan ott hibáznak ezzel, hogy ezt kis súlyokkal és könnyű szériákkal képzelik el. A való életben viszont ez nem így működik, tehát meg kell találnod a módját annak, hogy KEMÉNY EDZÉS mellett dolgozz a guggolásod stabilabbá, feszesebbé tételén.

Az alábbiakban ehhez adunk néhány olyan tippet, amelyek egy kicsit túlmutatnak az alap, mindenhol olvasható tanácsokon!

1️⃣ Ne Toporogj a Kisétálásnál!

Egyfelől, minél több időt töltesz a rúddal a nyakadban, annál több energiát fog felemészteni a guggolásod. Másrészt nagyobb eséllyel fogod elveszteni a kezdő pozícióban felvett feszességet. Bár ez elsősorban a nagyobb súlyoknál fog igazán számítani, de érdemes már a bemelegítő sorozatoknál gyakorolni egy 2-3 lépésből álló kiállást.

2️⃣ Alkalmazz Erőlégzést!

Rendszeresen hangsúlyozzuk a törzs feszesség fontosságát, ugyanis a guggolásoknál, felhúzásoknál hatalmas erők hatnak a gerincre, és minél feszesebben tudod tartani a törzsedet, annál erősebb és biztonságosabb lesz a guggolásod. Tehát nagy levegő (hasba), feszítés, guggolás!

3️⃣ Lassítsd Le a Bemelegítő Szetteket!

Ha nagyon zuhanós a guggolásod, könnyen azon kapod magad, hogy túlságosan előre (a lábujjaidra), vagy hátra (a sarkadra) billentél. Tapasztalataink szerint ha belassítod a negatív szakaszt a guggolásodnál, akkor hatékonyabban tudsz rá figyelni, hogy a súlypontod mindvégig a talpad középvonalában maradjon. A bemelegítő szetteknél, vagy akár gyakorlat variációként is alkalmazhatsz tempó guggolásokat!

4️⃣ Törekedj a Robbanékonyságra!

Ez minden összetett, erő fókuszú mozgásnál fontos lesz, mert az idegrendszered annál több izomrostot fog munkába vonni, minél gyorsabb mozgásra törekszel az adott súllyal. Fontos, hogy már a bemelegítő szetteknél is törekedj a robbanékonyságra!

5️⃣ Állítsd Kihívások Elé a Technikádat!

Ha már guggolsz egy ideje, és az alapok már rendben vannak, akkor végezz olyan gyakorlat variációkat, amik kihívás elé állítják a technikádat! Ennek elsődleges célja, hogy a mozgás egészét megtanuld uralni, növeld a feszességet és dolgozz a gyengeségeiden!

Elmondjuk, megmutatjuk videóban is:

Wittmann Zsolt

A Cikk Szerzőjéről

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.


Tags


You may also like

AZ ERŐ, AZ IZOM ÉS AZ ISMÉTLÉSSZÁMOK

MITŐL LESZ PROGRESSZÍV EGY EDZÉSTERV?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

Indulj el az Erő útján!

Ingyenes E-bookunkból elsajátíthatod az erő- és izomépítő edzés elméletének alapjait, és kapsz egy rögtön használható 6 hetes edzésprogramot is, amellyel garantáltan új csúcsokat fogsz csinálni!