április 12

3 Dolog, Amit Elrontasz a Felhúzásban

Ha erősebb szeretnél lenni és nagyobb izomtömeget építeni, a technika tökéletesítése mindenek felett álló és elsődleges célod kell, hogy legyen. Jó technika nélkül nem csak sérülésveszélyesek lesznek az összetett alapgyakorlatok, de a használható súly - és ezzel együtt az edzések hatása - is kisebb lesz.

Felhúzás esetében rengeteg olyan emberrel találkozunk, akik az alapokkal már nagyjából tisztában vannak, mégis egy-egy nagy hibát elkövetnek, amely az egész gyakorlatot elrontja - ezeket a hibákat vesszük most át a továbbiakban, és adunk tippeket a kiküszöbölésükre!

ELSŐ HIBA: Túlságosan Beleguggolsz

Valószínűleg a derék védelme érdekében csináljuk ezt, hiszen ösztönösen úgy érezzük, hogy a lábainkra több terhelés kerül ezáltal, a hátunkra pedig kevesebb.

Ez egyébként igaz is, de azt, hogy a csípőnk milyen magasan lesz, a testarányaink, és nem mi döntjük el. Minél hosszabbak a lábaink a karjainhoz képest, annál magasabban lesz a csípőnk a HELYES kezdőpozícióban.

MÁSODIK HIBA: Zárod a Lapockáidat

A széles hátizmoknak kulcsszerepe van a felhúzás során a törzsünk stabilizálásában és a rúd hátrafelé mozgatásában – ők azonban nem akkor feszülnek meg, amikor hátrahúzzuk a vállainkat, hanem amikor lefelé nyomjuk őket, eltávolítva a fülektől. A vállak hátrahúzásáért felelős kisebb izmok viszont nem elég erősek egy nagy súly megtartásához, tehát hiába fogjuk hátrahúzott pozícióban kezdeni az emelést, egy pillanat alatt el fognak távolodni egymástól a lapockáink és ezzel búcsút mondhatunk a stabilitásnak. 

Ha ez nem lenne elég érv, akkor még abba gondolj bele, hogy a lapockák hátrahúzásával a karjaid is rövidebbek lesznek, tehát mélyebbre kell hajolnod a rúd eléréséhez, ami nagyobb mozgástartományt, ezáltal nagyobb szívást is jelent.

HARMADIK HIBA: Nem Használsz Variációkat

A legjobb fejlődést pedig akkor tudod felmutatni, ha a gyengeségeidet és a technika hiányosságaid célzod és irányítottan támadod az edzéseken.

Videózd le és figyeld meg, hogy milyen technikai hibákkal találod szemben magad (például eltávolodik tőled a rúd az indításnál, vagy túl korán felugrik a csípőd) … majd vedd figyelembe a gyakorlat választásnál azt is, hogy az alsó, vagy a felső szakasz okoz neked nagyobb problémát a nehéz súlyoknál? Ezek figyelembevételével válassz és használj felhúzás variációkat!

ELMONDJUK, MEGMUTATJUK VIDEÓBAN IS:

Wittmann Zsolt

A Cikk Szerzőjéről

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.


Tags


You may also like

AZ ERŐ, AZ IZOM ÉS AZ ISMÉTLÉSSZÁMOK

MITŐL LESZ PROGRESSZÍV EGY EDZÉSTERV?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

Indulj el az Erő útján!

Ingyenes E-bookunkból elsajátíthatod az erő- és izomépítő edzés elméletének alapjait, és kapsz egy rögtön használható 6 hetes edzésprogramot is, amellyel garantáltan új csúcsokat fogsz csinálni!