június 21

Miért Esik Be a Térded Guggolásnál?

0  comments

Amikor egy kezdőt guggolni tanítunk, az egyik legtöbbször elhangzó instrukció, hogy nyomd ki, tartsd kint a térded. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a térdek a pozitív és a negatív szakaszban egyaránt a lábfej vonalában mozogjanak előrefelé, és ne essenek be a test középvonala felé.

Miért van mégis, hogy az elit súlyemelők és erőemelők nagy többségénél megfigyelhető a térd kisebb-nagyobb mértékű befelé mozgása? Mekkora probléma ez a való életben, és miért történik? Ennek járunk utána a továbbiakban!

Mielőtt Elkezdenénk a Technika Részleteibe Belemenni...

Kezdésként fontos, hogy különbséget tegyünk a térd beesésének kontrollált és kontrollálatlan fajtái között. Előbbi a kezdőbbek esetében jellemző, leginkább technikai hiányosság vagy a gyenge farizmok miatt. 

A kontrollált formája viszont egy olyan lehelet finom mozdulatot jelent, amely biztosítja a megfelelő izmok maximális aktivációját a mozgás megfelelő szakaszában.

Miért Vagy Erősebb Enyhén Beeső Térddel? 

Egyszerűen jobban tudod így használni a guggoláshoz szükséges izmokat.

Combfeszítő: Ülj le a földre nyújtott lábbal és feszítsd meg a combod. Észreveheted, hogy a comb feszítése közben a térd befelé mozgott – ez történik guggolás közben is: ha a combfeszítőd maximális erejére van szükséged (márpedig erre van, hiszen ő az elsődleges mozgató), akkor a térded enyhén befelé fog mozogni.

Farizom: Ez a térd befelé mozgásakor enyhén megnyúlik, és egy megnyúltabb pozícióból nagyobb erőt tud majd kifejteni akkor, amikor már a combfeszítő ‘elfáradt’ a pozitív szakaszban, tehát amikor már valóban nagy szükségünk van rá.

Nagy combközelítő: Ez az izom nagy szerepet játszik a csípő extenziójában, de a megfeszítésével a combcsontot a test középvonala felé is mozgatja, mely a térd befelé mozgását eredményezi.

A Lényeg: Egy Kis Beeséstől Ne Ijedj Meg!

Kezdőként először tanuljuk meg kontrollálni a mozgást és erősödjünk meg a térdeket kint tartva. Később, egy kis beesés az igazán nehéz szetteknél már belefér, egészen addig, amíg ez kontrollált és nem túlzott, valamint a beesés után rögtön újból törekszünk a térd kifelé tolására!

ELMONDJUK, MEGMUTATJUK VIDEÓBAN IS:

Wittmann Zsolt

A Cikk Szerzőjéről

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.


Tags


You may also like

AZ ERŐ, AZ IZOM ÉS AZ ISMÉTLÉSSZÁMOK

MITŐL LESZ PROGRESSZÍV EGY EDZÉSTERV?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

Indulj el az Erő útján!

Ingyenes E-bookunkból elsajátíthatod az erő- és izomépítő edzés elméletének alapjait, és kapsz egy rögtön használható 6 hetes edzésprogramot is, amellyel garantáltan új csúcsokat fogsz csinálni!