Miért Esik Be a Térded Guggolásnál? – PowerBuilder.hu
Menu
Assign a 'primary' menu

Miért Esik Be a Térded Guggolásnál?

Amikor egy kezdőt guggolni tanítunk, az egyik legtöbbször elhangzó instrukció, hogy nyomd ki, tartsd kint a térded. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a térdek a pozitív és a negatív szakaszban egyaránt a lábfej vonalában mozogjanak előrefelé, és ne essenek be a test középvonala felé.

Miért van mégis, hogy az elit súlyemelők és erőemelők nagy többségénél megfigyelhető a térd kisebb-nagyobb mértékű befelé mozgása? Mekkora probléma ez a való életben, és miért történik? Ennek járunk utána a továbbiakban!

Mielőtt Elkezdenénk a Technika Részleteibe Belemenni...

Kezdésként fontos, hogy különbséget tegyünk a térd beesésének kontrollált és kontrollálatlan fajtái között. Előbbi a kezdőbbek esetében jellemző, leginkább technikai hiányosság vagy a gyenge farizmok miatt. 

A kontrollált formája viszont egy olyan lehelet finom mozdulatot jelent, amely biztosítja a megfelelő izmok maximális aktivációját a mozgás megfelelő szakaszában.

Miért Vagy Erősebb Enyhén Beeső Térddel? 

Egyszerűen jobban tudod így használni a guggoláshoz szükséges izmokat.

Combfeszítő: Ülj le a földre nyújtott lábbal és feszítsd meg a combod. Észreveheted, hogy a comb feszítése közben a térd befelé mozgott – ez történik guggolás közben is: ha a combfeszítőd maximális erejére van szükséged (márpedig erre van, hiszen ő az elsődleges mozgató), akkor a térded enyhén befelé fog mozogni.

Farizom: Ez a térd befelé mozgásakor enyhén megnyúlik, és egy megnyúltabb pozícióból nagyobb erőt tud majd kifejteni akkor, amikor már a combfeszítő ‘elfáradt’ a pozitív szakaszban, tehát amikor már valóban nagy szükségünk van rá.

Nagy combközelítő: Ez az izom nagy szerepet játszik a csípő extenziójában, de a megfeszítésével a combcsontot a test középvonala felé is mozgatja, mely a térd befelé mozgását eredményezi.

A Lényeg: Egy Kis Beeséstől Ne Ijedj Meg!

Kezdőként először tanuljuk meg kontrollálni a mozgást és erősödjünk meg a térdeket kint tartva. Később, egy kis beesés az igazán nehéz szetteknél már belefér, egészen addig, amíg ez kontrollált és nem túlzott, valamint a beesés után rögtön újból törekszünk a térd kifelé tolására!

ELMONDJUK, MEGMUTATJUK VIDEÓBAN IS:

Follow

About the Author

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.

Indulj el az Erő útján!

Ingyenes E-bookunkból elsajátíthatod az erő- és izomépítő edzés elméletének alapjait, és kapsz egy rögtön használható 6 hetes edzésprogramot is, amellyel garantáltan új csúcsokat fogsz csinálni!