Figyelem: ez a levél a PowerBuilder Csapat tagjainak szól, tehát azoknak, akik a PowerBuilder edzésekre járnak! Olvassátok végig!

Sziasztok Pajtik!

Úgy döntöttem, hogy a továbbiakat nem a facebookon szeretném közzétenni, hiszen a szokásos bejelentéseknél kicsit hosszabb, és sokkal fontosabb dologról lesz szó.

A lényeg: Három éves történetének legnagyobb változása előtt áll a PWB Csapat és a PWB Edzések.

Nem, nem saját termet nyitunk (sőt úgy érzem, hogy a Thorban egyre jobb helyünk van és egyre jobb feltételeket biztosítanak Nekünk),  hanem az edzések struktúrájában lesz egy kis változás. Vagyis első ránézésre kicsinek tűnhet, de valójában hatalmas változás lesz az eddigiekhez képest!

Egy kicsit messzebbről kezdeném, hogy megértsétek, mit miért csinálunk.

Lassan három éve, 2013. júniusában kezdődött tartottam meg az első órát, három embernek – emlékszem, hogy guggolással kezdtünk (mi mással) és mindenki izgatottan várta, hogy mit is akarok én ettől az egésztől, milyenek lesznek az edzések és merre szeretném vinni őket. Én tapasztalatlan, de annál lelkesebb edzőként egy dologban voltam akkor biztos: marha erős embereket akarok faragni belőlük.

Azóta eltelt egy csomó idő, csatlakozott hozzánk edzőként Tomi, Viktor és Arnold, valamint a három tanítvány helyett már több, mint nyolcvan PowerBuilder fejlődését segítjük nap mint nap. Az edzések felépítése azonban maradt a régi, és ebben úgy érezzük, hogy egy kis változtatásra van szükség.

Aki itt van velünk több éve az látta, hogy mi is kacsintgattunk több terület felé: volt, hogy az izomépítés, volt, hogy a mobilizálás és a mozgásminőség javítása kapott nagyobb szerepet és természetesen olyan is, hogy (szinte) csak az erőre fókuszáltunk… természetesen én is kerestem a helyem arra vonatkozólag, hogy mit akarok pontosan kihozni belőletek és milyen cél felé szeretnélek terelgetni Benneteket.

Mert terelgetésre szükség van, hiszen ezért kértétek egy edző segítségét: Amikor lejöttetek hozzánk, akkor csak azt tudtátok, hogy jobban akarjátok érezni magatokat a bőrötökben, jobban szeretnétek kinézni a strandon vagy esetleg jobban teljesíteni a sportotokban. De hogy pontosan ezt hogyan lehet elérni, azt az edzőnek kell tudnia.

És az évek alatt ez maximálisan kikristályosodott bennem, bennünk:

Azt akarjuk, hogy mindannyian kibaszottul erősek legyetek.

Hogy Ti legyetek az a csapat, akinek a tagjainál nincsenek erősebbek nemhogy a Thorban, de az egész országban sem. Félreértés ne essék: nem erőemelő versenyzőket akarunk faragni belőletek, hanem olyan embereket, akiknek az életük minden területére jól érezhető pozitív változást hoz az, hogy erősebbek vagytok, mint azt valaha gondoltátok volna, hogy lehetséges. Az a célunk, hogy mindenkiből kihozzuk a maximumot e téren.

Miért az erőnövelés, miért pont ez az eszköz a céljaink eléréséhez?

– Ha erősebb vagy, jobban nézel ki.

– Ha erősebb vagy, izmosabb vagy.

– Ha erősebb vagy, jobb sportoló vagy.

– A legfontosabb: ha lépésről lépésre, mindent beleadva haladsz az erőnövelés útján, az az életed minden területére hatásasl lesz. Beszélhetnék most arról a tanítványomról, aki anno három éve ott volt a legelső órán és még most is közénk tartozik, és közben egy teljesen új ember lett belőle. Beszélhetnék egy másik kedves tanítványomról, aki az erőemelés hatására kezdte kezébe venni az életét, fenekestül felforgatva ezzel azt és ennek köszönhetően most a magánéletében boldogabb, mint valaha. Beszélhetnék egy csomó más emberről, akiken láttam az erőnövelés hatását, de akár magamról is: bár (állítólag) viszonylag jó képességeim voltak gyerekkoromban, mégsem tudtam semmiben sem kiemelkedőt nyújtani egész egyszerűen azért, mert lusta voltam mindenhez, semmi sem érdekelt igazán és a ‘majd lesz valami’ hozzáállás határozta meg az életemet, valamint a munkával töltött első éveimet is. De az erőedzésnek köszönhetően merem állítani, hogy mint Ti is, úgy én is jobb ember lettem, hiszen ez tanította meg az igazán fontos dolgokat: a fegyelmezettséget, a tervhez való ragaszkodást, a kifogások nélküli életet és azt, hogy ha egy célt a fejünkbe veszünk, akkor azt kemény munkával bizony el tudjuk érni. Ennek köszönhetően pedig most olyan életet élek, amelyről álmodni sem mertem és a melóban való naplopó üzemmód helyett napi 10-12 órát dolgozom és élvezem minden percét (még ha ezt nehéz is elképzelni Nektek ? ) .

Az erőnövelés tehát jobb emberré tesz.

Na de mi kell ahhoz, hogy erősebbek legyetek?

Ezen egy csomót gondolkodtunk az edzői meetingeken, és a következőkre jutottunk:

– Motiváció, elszántság. Úgy kell lejönnötök a terembe, hogy a cél lebeg a szemetek előtt és készek vagytok széttépni a vasakat… ez azonban nem mindig olyan egyszerű, a motiváció ugyanis véges, és jelenléte nagyban a pillanatnyi állapotunktól függ. Tehát ha éppen egész nap fárasztottak Titeket a melóban és egyébként is egy csomó gond van az életben, akkor bizony előfordulhat, hogy edzés helyett inkább a pihenés mellett döntötök. Pillanatnyilag ez jó érzés, de hosszútávon nem vezet a boldogsághoz és a jobb élethez. Ahhoz, hogy ezt ne tudjátok megtenni, kell egy jó társaság…

– Csapat. A félprivát edzéseinknek hatalmas előnye, hogy mindenki olyan program alapján tud dolgozni, amely az adott pillanatban a legjobb Neki, azonban nagy hátránya, hogy nem csapatban zajlanak az edzések és így nem kapjátok meg egymástól azt a kis plusz motivációt, ami sokszor pont elég lenne ahhoz, hogy átlendítsen Titeket a holtponton. Az egyéni edzéstervezést mint alapelvünket semmi pénzért nem adnánk fel, azonban ezen egy kicsit alakítani fogunk azért, hogy csapatként tudjatok teljesíteni akkor, amikor igazán fontos.

– Hit. Sokat sztorizunk Nektek arról edzéseken, hogy mennyire fontos az, hogy ne állítsunk magunk elé korlátokat és ne higgyük el azt, hogy egy adott súly felemelésére nem vagyunk képesek, vagy hogy valami már túl nehéz. Ebből a szempontból rengeteget számít a közeg: ha az eddigieknél jobban csapatként működve azt látjátok egy tapasztaltabb társatoktól, hogy az adott súly emelése lehetséges, akkor Ti is másként fogtok tekinteni rá, és Nektek is előbb-utóbb sikerülni fog. (Érdekesség: az Egyesült Államokban lévő, hozzánk hasonlóan amatőr erőemelőkből álló Strong Gym több, mint 1000 taggal rendelkezik és vezetőjüknek bevallása szerint több, mint kétszáz taguk húz fel 200 fölött. Ők sem erőemelők, ők is olyan átlagemberek , mint mi, a különbség az, hogy egy ilyen közegben sokkal könnyebb fejlődni. A célunk tehát egy ilyen közeg megteremtése!).

– Jó edzésprogram. Természetesen ez nélkülözhetetlen az előrehaladáshoz és ahhoz, hogy mindenki az erőnövelésen keresztül elérje egyéni céljait.

– Jó mozgás. Nem vagyunk mozgásnácik és a PowerBuilder edzéseket nem fogja jellemezni az a manapság ‘funkcionális’ körökben divatos hozzáállás, hogy gyógytornaként tekintünk az edzésre és addig nem végezhettek egy adott gyakorlatot, ameddig 1000%-ig nem mozogtok tökéletesen. Természetesen vannak és továbbra is lesznek alapvető mozgásbeli sztenderdjeink amelyek alapján megállapítjuk, hogy az adott gyakorlat végzésének mekkora a kockázata és ha ezeken javítani kell, akkor megtesszük: de nem porcelánbabaként fogunk kezelni Benneteket, hanem azt akarjuk, hogy olyan hamar erősödjetek meg, amennyire csak lehetséges.

Ezek alapján pedig bemutatom az edzéseink újfajta lebonyolítási rendszerét, és új edzésprogramozási metódusunkat, amelyet PowerBuilder Method-nak szeretnénk elnevezni és azt akarjuk, hogy később ezt országszerte ismerjék és elismerjék.

A PowerBuilder Methodról

– Ha olvastátok az E-bookomat (még jóhogy ? ), akkor ismerős lehet a Texas Method program: ez az egyik legnépszerűbb erőnövelő program szerte a világon. Amikor két éve, az első PowerBuilder Kupára megkezdtük a felkészülést, néhány tanítványunkat ráállítottuk erre és az eredmények nagyon durvák voltak: 10-12 hét alatt 20-30 kilót nőtt a guggolás és felhúzás és 10+ kilót nőtt a fekvenyomás egy ismétléses maximum. Állítom, hogy ez nem csupán az edzésprogramnak köszönhető, hanem az ezzel együtt járó hozzáállásnak, ún. baszatásnak…

– … ugyanis a Texas Method, és az általa ihletett PowerBuilder Method lényege a MAXOLÓS NAP, amelyen minden hét utolsó edzésén új maxokat kell teljesíteni a főgyakorlatainkból. A hét első két edzését az erre való készülés teszi ki: a főgyakorlatok gyakorlása, valamint az egyensúly meglétét és az egyéni célok elérését (pl. törzserő, vagy saját testsúlyos gyakorlatok) biztosító gyakorlatok végzése. Aztán a harmadik edzésen feltekerjük a hangerőt és csak az lebeg a szemünk előtt, hogy le kell győznünk egy héttel azelőtti önmagunkat. A maxolós nap persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden edzésen új egy ismétléses maximumot kell teljesítenünk: kezdőként inkább 3 és 5 ismétléses maxainkon kell javítani egy-egy ismétlést vagy néhány kilót, felsőbb szinteken például az egy ismétléses maximumunk egy adott százalékába kell minél több ismétlést belenyomnunk, a legkezdőbbeknél pedig elképzelhető, hogy mondjuk egy goblet guggolásba kell adott súllyal több ismétlést végeznünk, mint előző héten. A lényeg: mindenki azért kel fel péntek/szombat reggel, hogy legyőzze az egy héttel azelőtti önmagát.

– Ha a lehető leggyorsabban akarunk fejlődni, akkor nem szabad egyszerre túl sok mindenre fókuszálnunk, ezért minden edzésciklusban egyénenként kijelölünk két gyakorlatot, amelyekre a fő hangsúlyt fektetjük. Ha például már közeledünk a májusi háziversenyünkhöz, akkor ezek a gyakorlatok mondjuk lehetnek a guggolás és fekvenyomás, azonban ha nincs a láthatáron egy ismétléses max felmérése és tömegnövelés a célunk, akkor akár lehet elölguggolás és tolódzkodás is. A lényeg, hogy két gyakorlatra fókuszálva a lehető leggyorsabb fejlődést akarjuk! A gyakorlatokat havonta/kéthavonta rotáljuk, tehát ha a guggolásban szép maxokat csinálunk a felhúzás szintentartásával két hónapon át, akkor utána jöhet fókuszba a felhúzás és a guggolás megy parkolópályára. A testünk számára így mindig lesz egy új stimulus, amelyhez gyorsabban fog alkalmazkodni, mintha mindig ugyanazokat a gyakorlatokat végeznénk!

Az edzéshét felépítése:

1. edzés (hétfő/kedd): Építő nap. Itt fogunk nagy mennyiségű, nehéz munkát végezni az adott hónapban alkalmazott alapgyakorlatokkal és kiegészítőivel. Nehéz edzés, fáradtság, meg minden.

2. edzés (szerda/csütörtök): ‘Fitnesz’ nap. Itt a ciklusban zárójelbe helyezett gyakorlatokon lesz a hangsúly (pl. ha guggolás és fekvenyomás van terítéken, akkor itt jön a felhúzás), nem túl nagy terheléssel, inkább szintentartás jelleggel. Itt kapnak majd helyet az egyensúly fenntartására szolgáló gyakorlatok is (törzs erősítés, felsőhát erősítés).

3. edzés (péntek/szombat): Maxolós nap. A két főgyakorlatból való maxolás!!

– Ezentúl minden edzés fix naphoz kötött. Tehát többé nem lesz olyan, hogy nincs kedvem szerdán edzeni, majd pénteken bepótolom… ha a szerdai edzés kimarad (és nem pótolod be még a pénteki előtt), akkor kimarad, pénteken akkor is a többiekkel együtt maxokat kell csinálnod.

– Marad a félprivát jelleg, tehát mindenkinek egyénileg írjuk a programját, a terhelési mutatókat és egyénileg választjuk ki az éppen fókuszban lévő gyakorlatokat. A hét utolsó edzésén azonban mindenki összegyűlik és megnézzük, ki mit tud!

– A többit megtudjátok élesben!

Ezek voltak a nagy változások?

Talán ez sokatok számára nem tűnhet nagy változásnak, viszont mégis egy új időszámítás kezdődik a PowerBuilder edzéseken: egy olyan összehangolt edzésmódszert fogunk bevezetni, amely ezentúl helyet ad egymás motiválásának, a maximális fejlődésnek és az egyénre szabott edzéseknek is.

Március elsejétől mindenkinek a fentiek szerint fogunk programozni, tehát februárban az új programjaitok csak március 1-ig fognak szólni!

A május közepén (pontos dátum később) megrendezendő II. Thor Power Kupára pedig már mindenki ezzel a módszerrel fog készülni, és mi edzők már most azt szeretnénk kérni, hogy aki teheti az induljon el majd rajta. A legkezdőbbektől a haladókig mérettessétek meg magatokat és érezzétek át a feelingjét annak, hogy milyen jó, ha önmagatok legyőzéséért harcolhattok a többiek biztatása mellett!

Remélem, hogy tetszeni fog mindannyiótoknak ez a kis újítás…. ez lesz az új krosszfit, azzal a különbséggel, hogy Ti nem színes ruhákban ugráltok majd mindenféle fiszemfaszom dobozokra labdákkal a kezetekben, hanem kurva erősek lesztek, igazi Csapatként!

Peace, Gainz és Baszatás ?

Zsolti