december 17

Az a baj, hogy gyenge vagy!

0  comments

Az edzőterembe járók nagy része egy olyan alapvető hibát követ el, amely eredményeként könnyen lehet, hogy előbb-utóbb örökre megreked a fejlődésben: ez az erőnövelés hiánya.

Baj van.

Na, azért nyugi, nem kell semmi őrületes dologra gondolni, nem arról van szó, hogy beterjesztették a “bicepsz-adóra” vonatkozó javaslatot (bár, mielőtt kiráz a hideg gondolj arra, hogy hirtelen milyen sok hely lenne a guggolóállványokban), vagy hogy annak a bizonyos kétbetűs irányzatnak a hívei felfedezték maguknak a fekvenyomást (“Bocs, mennyi van még itt?” “Hát, egy 30 perces WOD”).

Nem, azért nincs ekkora baj.

A gond csak az, hogy hiába jársz le a terembe, nem fejlődsz úgy, ahogy kéne.

És ha belegondolsz, ez tényleg BAJ. Így, csupa nagy betűvel.

Az elmúlt 10 évben volt szerencsém rengeteg helyen, rengeteg társaságban edzeni, majd edzőként is megfordult párszáz tanítvány a kezeim alatt, és kijelenthetem: sajnos siralmas a helyzet a hazai edzőtermekben.

Körülbelül minden hétre jut egy fiatal, lelkes srác, aki azzal keres meg, hogy már évek óta jár edzeni, de a kezdeti növekedés után megállt a dolog, képtelen további fejlődést kicsikarni magából. “Pedig az elején olyan jól ment! Talán elértem a genetikai határomat?”- hangzik a kérdés, én pedig csak örülni tudok, hogy ezt tőlem kérdezi és nem a terem valamelyik ügyeletes testépítő bajnokától, akitől válaszként egy alaposan kitervelt (“Ezt szúrjad be ezt meg szeggyed be!”) szteroid kúrát kap.

Sajnos manapság ugyanis ez a szokott válasz, amikor a kívánt külső elérése felé vezető úton elakadunk… vagy ez, vagy a beletörődés. De gondolj bele, tényleg rendben van az, hogy akármilyen keményen dolgozol, nem jönnek a kívánt eredmények? Szerintem nem. A következő cikkben a probléma forrásairól, a fejlődés legfőbb akadályairól fogunk beszélni és kapsz néhány tippet arra, hogy hosszútávon, naturálon is izmosodni tudj!

Mitől nő az izom?

A továbbiakban kezeljük tényként azt, hogy az izomnövelés az elsődleges célod, ez az, ami miatt először lementél az edzőterembe és ez az, ami most is a leginkább motivál. Ha ez így van, akkor viszont nem teheted meg, hogy nem tájékozódsz az ügyben, hogy valójában mitől is nő az izom?

Az emberi test egy adaptációs gépezet, emiatt beszélhetünk arról, hogy a céljainknak megfelelően vagyunk képesek változtatni rajta. Az adaptáció első lépése mindig az inger, amelyhez alkalmazkodni tud a testünk, tehát egy olyan terhelést kell neki biztosítanunk, amelyet még addig nem tapasztalt.

A súlyzós edzést tekintve ez alapvetően két módon történhet: egy számára teljesen új, előtte nem végzett mozdulat formájában, vagy az eddig alkalmazott gyakorlatok nagyobb terheléssel való végzésével.

A kezdő korunkban megfigyelhető gyors erő- és izomnövekedés főként az első módszernek tudható be: egy új, addig nem tapasztalt ingert adtunk a testünknek a gyakorlatok végzésével. Azonban a gyakorlatok váltogatása hosszabb távon már nem vezet célra, ugyanis alapvetően ugyanazon mozgások különböző variációi között váltogatunk, a gyakorlatok közötti kis eltérések (pl. kétkezesről egykezes fekvenyomásra váltás, és vissza) nem elegendőek ahhoz, hogy az adaptációs folyamatot beindítsák.

A terhelésnövelés módjai

Középhaladó korunktól kezdve tehát az egyetlen járható út a terhelés folyamatos növelése maradt. Ez két alapvető úton történhet: az intenzitás és a volumen növelésével.

A volumen az elvégzett munka mennyiségét, az intenzitás pedig az elvégzett munka nehézségét jelenti (az 1 ismétléses maximumunk tükrében).

Ha az edzésprogramunk első hetén 100 kilóval guggolunk 3×5-öt (15 ismétlés/hét), akkor a volumen növelésének módszerével a következő héten ezen a 15 ismétlésen kell növelnünk, tehát 16 ismétlés esetén már nőtt a volumen. Fontos azonban megjegyezni, hogy a volumen növelésével hosszabb távon sokkal könnyebben túledzhetjük magunkat, mint az intenzitás növelésével. (1) Az edzésmennyiség növelésével kezdő korunkban könnyen zsákutcába hajszolhatjuk magunkat, mert nagyon hamar el fog jönni az a pont, amely fölött már lehetetlen lesz a volumen további növelése (nem tudunk több időt edzésre szánni, vagy nem tudunk a nagy volumenből regenerálódni), ekkor pedig kimerítettük progressziós lehetőségeinket.

A fejlődés záloga ezzel szemben az intenzitás növelése lesz. Ha az első héten 100 kilóba guggolunk 3×5-öt, akkor a második héten 102.5 kilóval kell ugyanennyit teljesítenünk, utána 105 kilóval, és így tovább. Ezzel folyamatosan növekvő terhelést tudunk biztosítani a testünknek, így az adaptáció, tehát a fejlődés is folyamatos lesz.

Ezzel pedig megérkeztünk az erőnövelés fontosságához, hiszen olyan edzésprogramozást kell alkalmaznunk, amely biztosítja az erő folyamatos növekedését, különben nem leszünk képesek hétről hétre a nagyobb terhelés használatára!

Lássuk, hogyan tegyük mindezt.

1. Alacsony ismétlésszámok

Ha azt akarjuk, hogy nagyobb súlyokat legyünk képesek használni, akkor az idegrendszer szerepéről nem feledkezhetünk meg. Az erő nagyságát az izomrostok méretén kívül az idegrendszer hatékonysága határozza meg, ami azt jelenti, hogy a mozdulathoz szükséges izmok izomrostjait idegrendszerünk milyen mértékben képes munkába vonni.

Ennek fejlesztésének egyik legjobb módja az, hogy az egy ismétléses maximumunk 85-90%-ánál nagyobb súlyokat használunk, tehát olyan terhelést, amellyel maximum 1-6 ismétlésre vagyunk képesek.

Érdekességként vessünk csak egy pillantást Brad Schoenfeld 2014-ben publikált tanulmányára (2), melyben a magas és alacsony ismétlésszámos edzés erő- és izomtömegre gyakorolt hatását vizsgálták. A testépítő stílusban edző csoport (3×10, 90mp-es pihenők) és az erőemelő stílusban edző csoport (7×3, 180mp-es pihenők) által elért izomnövekedésben nem volt különbség, ellenben az erőnövekedés nagyságrendekkel nagyobb volt az utóbbi csoport esetében, ez pedig a hosszútávú fejlődés szempontjából egyértelműen az alacsony ismétlésszám javára dönti el a meccset.

2. Teljes test edzések

A teljes test edzések sajnos mára kimentek a divatból, valószínűleg nehezen találnál olyan embert egy átlagos edzőteremben, aki nem osztott edzésterv (1-2 izomcsoport fókusz/nap) alapján végzi edzéseit. Ha izomnövelés a célunk, akkor ez rendben is lehet, de ha az erőnket szeretnénk fejleszteni, akkor a teljes test edzések nagyobb fejlődést fognak hozni.

A teljes test edzések során lehetőséget adnak arra, hogy hetente többször is tudjuk gyakorolni azokat a mozdulatokat, melyekben erősödni akarunk. Több gyakorlás során pedig hatékonyabbak leszünk az azok kivitelezésében, ez pedig az erőnövelés egyik záloga.

3. Összetett alapgyakorlatok

Edzéseink nagy részét képezzék azok a szabad súlyos, összetett alapgyakorlatok, melyek a legtöbb izomcsoportot munkába vonják és így a legnagyobb súly használatát teszik lehetővé, hiszen a tudomány jelenlegi állása szerint ezek segítségével érhetjük el a legnagyobb hormonális hatást (3).

Nem véletlenül ezek azok a gyakorlatok, melyek kivitelezhetők alacsony ismétlésszámmal… gondolj bele, hogy mit szólnál, ha egy edzésen 3×3 csigás letolást kéne végezned. Az összetett alapgyakorlatok segítségével testünket a rendeltetésének megfelelően tudjuk használni (húzás, nyomás, guggolás, hajlás) , ez pedig megfelelő terhelést alkalmazva egyenes utat jelent az adaptáció, azaz az erőnövekedés felé.

4. Erőnövelő ciklusok

Ha már pár évet eltöltöttél az edzőteremben és az erőszinted sikerült elfogadhatóra feltornásznod (ezen mondjunk értsünk egy testsúly kétszeres felhúzást, másfélszeres guggolást és 1.2-szeres fekvenyomást), akkor jól jöhet, ha periodizálni kezded edzéseidet a további növekedés érdekében.

A modern edzéselmélet a periodizációnak jónéhány fajtáját (lineáris periodizáció, konjugált periodizáció, blokk periodizáció stb.) különbözteti meg, a középhaladó-haladó szintű sportolók esetében azonban nagyon sokáig elég lehet a sikerhez az, ha izomnövelő és erőnövelő periódusokat váltakoztatunk edzéseinkben.

Ezt több módon is megteheted, álljon itt egy hatékony út:

[thrive_custom_box title=”” style=”dark” type=”color” color=”#dbeeff” border=””]Izomnövelő blokk:
– Hossz: 10 hét
– Bontás: heti 4 edzés, alsótest-felsőtest bontás
– Ismétlésszámok: 6-12
– Gyakorlatok: Összetett és izolációs

Erőnövelő blokk:
– Hossz: 10 hét
– Bontás: teljes test
– Ismétlésszámok: 1-6
– Gyakorlatok: Összetett[/thrive_custom_box]

Ezzel a módszerrel folyamatosan lépkedhetsz előre az előző blokk sikereiből táplálkozva: az izomnövelő blokkban felszedsz pár kiló izmot, az erőnövelővel ezt az izomtömeget megerősíted, majd a megnövekedett erővel már nagyobb súlyokat használva kezdhetsz bele az újabb izomnövelő blokkba, ahol így újabb növekedésre tehetsz szert… és így tovább.

Alkalmazd a fenti tippeket, helyezd a gyúrós prioritási listád első helyére az erőnövelést, és meglátod: ahogy nő a tárcsák száma fekvenyomás és guggolás közben a rúdon, úgy fogsz egyre elégedettebben nézni Te is a tükörbe!

(1) : Brad Schoenfeld: 4 Reasons You Are Not Gaining Muscle

(2) : Brad Schoenfeld: Effects of different volume-equated resistance training loading strategies on muscular adaptations in well-trained men.

(3) :Kraemer WJ:Hormonal responses and adaptations to resistance exercise and training.

Wittmann Zsolt

A Cikk Szerzőjéről

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!