január 31

Heti okosságok az erőedzés világából (01.31)

0  comments

Cikkek

Why Eating with Your Non-Dominant Can Help with Weight Loss (Tony Gentilcore)

Érdekes megközelítés az étkezéssel kapcsolatban. Az emberek jó szándéka és a rossz szokásaik folyton harcban állnak egymással. A probléma, hogy a jól megszokott környezetben, változatlan körülmények közt sokkal többször hozunk rossz döntést, mint azt szeretnénk. Ezzel szemben, ha valami megborítja a rendet, az automatizált viselkedést, akkor könnyebben hozunk célunkhoz igazodó, helyes döntést. Pusztán egy ilyen apróság, hogy a NEM domináns kézzel eszel (vagy elpakolod szem elől a diétádat hátráltató dolgokat), segít ésszerű döntést hozni.

11111

Strength Starts Here: Breath, Control, Express Badassery (Chris Abbott)

Ha erős vagy, jobbá válik az életed! Nincs olyan cél, amihez ne járulna hozzá egy kis plusz erő, mobilitás és kontroll. És bizony nincs erő mobilitás nélkül. És nincs mobilitás, helyes pozíciók, légzés és kontroll nélkül. A vállad vajon tényleg annyira kötött, vagy csak a lapockád rossz pozíciója miatt korlátozott a mozgástartománya? Ha rossz pozícióban vagy, és rossz a légzésed, akkor a mozgástartományod korlátozott lesz. És hogy tudnál egy olyan pozíciót uralni, amihez hozzá sem férsz. El kell érned, hogy a rekeszizmot légzésre és ne stabilizálásra használd. Tedd helyre, majd urald a különböző pozíciókat és erre a stabil alapra számottevő erőt építhetsz.

lifeisbetter

Training Volume: The Driver Of Muscle Gain (Phil Heather)

Egy újabb cikk arról, miért a volumen a király, ha izomépítés a cél. Azt már tudjuk, hogy miért kell időről időre nagyobb edzésmennyiséget végeznünk, ha egyre jobbak szeretnénk lenni, de a következő cikk megadja emellett a “Hogyan?”-t is.

Építs növekvő volumennel egy stabil alapot (munkakapacitás), majd növeld az intenzitást. Adj több szettet a felsőtest és valamivel magasabb ismétlésszámot a alsótest gyakorlatadihoz. A felsőtest nagyobb gyakorisággal terhelhető, akár 3-4 alkalommal hetente, az alsótestnél viszont nem érdemes 3 napnál feljebb menni.

chris-duffin-humility-confidence1

Videók

Deadlift Technique 101: Tackling the Most Common Mistake (Jordan Syatt)

Jordan Syatt világít rá egy alapvető hibára, mely nem csak kezdőknél, de még tapasztaltabb embereknél is gyakran előfordul. Meglepő módon ennek a dolognak semmi köze a kezdő pozícióhoz vagy a gyakorlat koncentrikus szakaszához.

Az nem újdonság, hogy a deadlift közben, a rudat végig közel kellene tartani magunkhoz és a lehető leghatékonyabban, egyenes vonalban felhúzni, viszont ennek igaznak kellene lennie a gyakorlat negatív részében is. Sokan viszont a csípő hátrafelé indítása helyett a térdüket tolják előre, melynek köszönhetően a rúd el fog távolodni és az alsóhát szükségtelenül nagy terhelésnek lesz kitéve.

Bognár Viktor

A Cikk Szerzőjéről

Bognár Viktor vagyok, a PowerBuilder edzői csapatának tagja. Az erőemelés és az általános erőfejlesztés mellett az izomépítés leghatékonyabb módját kutatom, mint az evolúció hiányzó láncszemét.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!