augusztus 25

5 mítosz, amely hátráltatja a diétádat

0  comments

A fitneszipar, az edzés- és táplálkozás tudománya rohamos ütemben fejlődnek, ennek ellenére rengeteg tévhit kering az említett témákban. A következőkben 5 zsírvesztést célzó diétával kapcsolatos mítoszt szeretnénk tisztába tenni, Ryan Wood cikke alapján.

1) Erőt fogsz veszíteni

Egy csomó ember a rémálmait látja életre kelni egy alacsony kalóriás diátában. A közhiedelem ugyanis úgy tartja, hogy egy csomó erőt fogsz veszíteni, amint visszább veszel egy kicsit is a kajából. 

Teljesen normális, ha az új 1 ismétléses rekordjaid nem most fogod megdönteni, de a lehető legtöbb erőt és izomtömeget kell megtartanod a siker érdekében. Ehhez pedig a kulcs a szénhidrát bevitel lesz.

Túl sokan kezdik úgy a diétájuk, hogy drasztikusan lecsökkentik a szénhidrát bevitelüket, mely gyors súlyvesztést eredményez, de ezzel együtemben a teljesítmény is zuhanni kezd. 15333-uncooked-pasta-and-rice-on-a-counter-pv

A szénhidrát lesz a fő energiaforrás, és edzéshez szükséges üzemanyag, ezért ha a lehető legtöbb erőt szeretnéd megtartani, akkor a szénhidrátokat is a lehető legtovább meg kell tartanod a diétád során.

Ha a zsírégetés az elsődleges cél, akkor nagyobb volumennel érdemes dolgozni, hogy a kalóriadeficit ellenére fenntartsd az izomtömeged.

Az tanácsolom, hogy diéta alatt célozz meg új 8-10 ismétléses maxokat (az előbb emlitett ok miatt), ez jó hatással lesz az edzésedre a diétád végeztével is, ha újra nagyobb súlyok közelébe mész.

Összefoglalva:

  1. Tartsd a szénhidrát bevitelt amilyen magasan csak tudod, hogy ezzel támogasd a kemény edzéseket.
  2. Fókuszálj a 8-12 ismétléses maxaid fejlesztésére, de ne menj bukásig!
  3. Cél, hogy a cél maradjon a cél. (Dan John mondása alapján) Ne aggódj, ha nem tudod megdönteni a mindenkori rekordjaid. Fókuszálj a zsírvesztésre, mint elsődleges prioritás.

2) Bizonyos ételeket teljesen el kell kerülnöd

Az internetes guruk azt mondják, a zsírégetés egyetlen módja, ha tisztán étkezel. Kizárólag organikus, gluténmentes, cukormentes és társai.

Ezt képzelem a “tiszta étkezés” hallatán

Félreértés ne essék, jómagam is azt gondolom, hogy a feldolgozatlan, teljes értékű ételek fogyasztás az idő legnagyobb részében, egy kiváló út, hogy formába rázzuk magunkat és óvjuk az egészségünket. Én magam is ezt csinálom.

De nem szükséges 100%-osan tisztán étkezned a zsírégetéshez. Illetve nem szükséges teljes ételcsoportokat kizárnod az étrendből.

Miért?

Mert túlságosan szeretem a jégkrémet. És a burgert.

Néhanapján engedhetsz az élvezetnek, anélkül hogy keresztbe tennél a zsírégetésnek.

Én így csináltam, és Te is megteheted.

A lényeg, hogy kalória deficitben kell lenned. Azaz kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit felhasználsz. Ha van egy kis “szabadságod” a fennmaradó kalóriában, akkor belefér egy kis csalás. A lényeg, hogy deficitben maradj!

Emlékezz, a kalória az első számú prioritás, ha zsírvesztés a cél. Ehetsz te akármennyire tisztán, ha 1000 kalóriával többet viszel be a kelleténél.

Összefoglalva:

  1. Légy kalória deficitben.
  2. Fogyassz feldolgozatlan, teljes értékű ételeket az idő legnagyobb részében, de ne félj bizonyos ételektől, csak azért mert valaki azt mondja.
  3. Néha élvezd is az étkezést 1-1 csaló kajával, ha belefér a kalória limitbe.

3) Meghatározott ideig kell diétáznod

Persze tűzhetsz ki célokat, hogy a következő 8-10-12 hétben követed a diétád, de ez nem jelenti, hogy mindenáron végig kell csinálnod. naptár2

Ha a 10 hetes diétád 8. hetében úgy érzed elérted a célod és teljesen elégedett vagy önmagaddal, akkor felfüggesztheted a diétád és átállhatsz egy hosszan fenntartható étkezésre.

Nem azt mondom, hogy mindenféle kifogással állj le két hetente, de ha a diétád korábban célba ér és kicsattanóan érzed magad a bőrödben, akkor nem érdemes folytatnod. Te vagy az egyetlen, aki meg tudja állapítani, hogy boldog és elégedett vagy magaddal vagy sem.

A diétának nem kéne örökké tartania. Egy rövid periódusnak kell lennie, aminek segítségével eléred a céljaid. Tedd bele a munkát, légy konzisztens és állj le ha elérted a célod.

Összefoglalva:

  1. Ha elégedett vagy, korábban is befejezheted a diétád.
  2. A diétád végeztével lassan emeld a kalóriát, hogy beálljon a súlyod és időt adj az átállásra.
  3. Az érem másik oldalán viszont ne told ki a diétád örökké, ha még nem érted el a végső célod. Komolyabb mennyiségű súlyvesztésnél – amit hónapokban/években mérünk – adj magadnak egy kis szünetet időnként.

4) Kardióznod kell a zsírégetéshez

Nem vagyok a kardió ellen. Esküszöm!

De az igazság, hogy a kardió nem a zsírégetés szent grálja.

Sőt, azt mondom, hogy egyáltalán nem szükséges a zsírvesztéshez!

Segíthet benne? Természetesen.

Amíg a diétád rendben van addig a zsírégetés megy magától, akármit is csinálsz. Én a nagy mennyiségű kemény edzést preferálom, kalória deficittel kombinálva.

A kardió egy eszköz ami segíthet az előrehaladásban, de nem a mozgás egyetlen formája és közel sem elengedhetetlen.

Összefoglalva:

  1. A kardió nem követelmény a zsírégetéshez. A kalória deficit a legfontosabb szempont.
  2. Ha élvezed a kardiót, akkor csináld! Mindenesetre legyen több nehéz (súlyzós) edzésed, hogy fenntarsd az izomtömeged.
  3. A kardió nem mágia. Ne ezzel kompenzáld a silány étrended.

5) Ha jó ételeket eszel, akkor nem lehetsz éhes

Tudom, őrület, de a mai napig vannak olyanok akik azt állítják, hogy ha jó ételeket választasz, akkor még diéta alatt sem szabad éhesnek lenned.

Az igazság az, ha sosem vagy éhes a diétád során, akkor az eredmények is döcögnek minden bizonnyal.

hangry

Nincs semmiféle csoda élelmiszer, ami csillapítja az éhségedet egy kemény diéta 10. hetében. Persze vannak olyan ételek, melyekkel a kaja térfogatát, mennyiségét tudod növelni, mint például a zöldségek egy része (brokkoli stb.), de ennek ellenére is leszel  éhes néhanapján, és ez fontos! Azt jelzi számodra, hogy jó irányba tartasz.

Ne higgy a mesékben, hogy 10-15-20 kiló fogyás után nem leszel éhes. Aki ezt állítja az teljesen őrült, vagy még sohasem diétázott korábban.

Fontos, hogy ne éhezz! De ha olykor éhes vagy a diétád során, az teljesen normális.

Összefoglalva:

  1. Ha néhanapján éhes vagy, az teljesen normális diétás időszak alatt.
  2. Kalória deficit mellett persze próbálkozhatsz enyhíteni az éhséged különböző trükkökkel, mint a nagyobb térfogatú ételek (pl. zöldségek) fogyasztása. Ezek persze segíthetnek valamennyit.
  3. Tekintsd az éhségre egyfajta visszajelzésként a diétád során.

 

Végezetül annyit, ha nem dőlsz be az említett 5 mítosznak, akkor könnyebben dolgod lesz a diétádban. Ettől függetlenül persze szükséged lesz egy céljaidnak megfelelően összeállított étrendre, kemény edzésre és kitartásra!

Bognár Viktor

A Cikk Szerzőjéről

Bognár Viktor vagyok, a PowerBuilder edzői csapatának tagja. Az erőemelés és az általános erőfejlesztés mellett az izomépítés leghatékonyabb módját kutatom, mint az evolúció hiányzó láncszemét.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!