március 22

Mennyit Pihenj a Sorozatok Között?

Akkor intenzív az edzés, ha rövid pihenőidőket tartasz? Ha visszaállt nagyjából a pulzusod, már mehetsz is a következő sorozatnak? A teljesítményre pozitív hatással van a több pihenő, de mi a helyzet a bedurranással, ami annál nagyobb, minél kevesebb pihenőidőt tartasz?

Rendszeresen kapjuk meg ezeket a kérdéseket még a saját tanítványainktól is, ezért összeszedtük neked röviden, hogy mikor, mennyit érdemes pihenned a legjobb eredmények érdekében!

Kezdjük azzal, hogy alapvetően két részre bonthatjuk az edzést logikai szempontból, és ez alapján lesz érdemes a pihenőidőt is megválasztanod:

1️⃣ Nagy Súlyos, Összetett Alapgyakorlatok

Ezeknél a gyakorlatoknál az elsődleges célod, hogy a teljesítményed maximalizáld és idővel egyre több súly kerüljön a rúdra.  Emiatt fontos lesz, hogy minden egyes szettnek teljesen regenerálódott állapotban kezdj neki.

Ha a következő kör már nehezebb lesz, szétesik a technikád vagy egyszerűen kevesebb ismétlésre vagy képes a túl kevés pihenő miatt, akkor az biztosan rosszabb eredményt szül, mintha pihentél volna még 1-2 percet egy jobb, könnyebb, minőségibb szett érdekében.

Tapasztalatodtól és a használt súlyoktól függően nagyjából 3-6 percet érdemes pihenned, de próbálj ki hosszabb pihenőket mint amit eddig használtál, és figyeld meg, hogy hogy változik a teljesítményed!

2️⃣ Izolációs Jellegű Gyakorlatok

Itt már lehet célod részben az izmok bedurranása is, amit magasabb ismétlésekkel, rövidebb pihenőkkel és technikai szempontból egyszerűbb gyakorlatokkal célszerű végezned. Itt elég lehet 1-3 perc pihenő is a szettek között, de figyelj rá, hogy a teljesítményed azért itt se zuhanjon meg teljesen!

Erősödni, Erősödni, Erősödni!

Nem szorosan a témához kapcsolódik, de fontos megjegyezni, hogy az izomépítésnek az erőnövekedés a legfőbb alapfeltétele, tehát a maximális eredményekért a meló nagy részét a nagy súlyos alapgyakorlatok kell, hogy kitegyék, és a maradék 20-30% legyen csak az "izolációs" munka. Az edzéseid intenzitása pedig nem attól lesz magas, hogy keveset pihensz és kapkodod a levegőt, hanem hogy több súlyt pakolsz a rúdra!

Végezetül pedig nem maradt más, mint hogy csekkold az erről készült videónkat:

Wittmann Zsolt

A Cikk Szerzőjéről

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!