április 5

Mennyire Kell Hajlékonynak Lenned?

A mobilitás, és ennek folyamatos hajszolása divattá vált az elmúlt évek során, mely bizonyos értelemben egy nagyszerű dolog, mert elkezdtünk jobban figyelni a mozgásunkra, de néhol átestünk a ló túloldalára, és sokan elfelejtettek KEMÉNYEN EDZENI!

Miért Van Szükségünk Mobilitásra?

Elsősorban persze a biztonság miatt, hiszen ha képtelenek vagyunk egy gyakorlat során az anatómiailag helyes pozíciókba kerülni, akkor az a sérülés veszélyét növelni fogja. Aztán persze ez a teljesítményben is segít, hiszen hatékony erőkifejtésre is ezekből a pozíciókból lesz esélyünk.

Ha tehát képtelen vagy egyenes háttal lemenni egy guggolás alsó pozíciójába, vagy a vállaid annyira merevek, hogy fekvenyomás közben képtelen vagy a lapockáidat stabilan tartani, akkor egyértelműen mobilizálásra van szükséged.

De Mennyi Mobilitás az ELÉG?

Nos, ez attól függ, hogy mi a célod az edzőteremben. Ha elegendő mobilitással rendelkezel azokhoz a gyakorlatokhoz, amelyek az edzéseid gerincét képezik, akkor jó vagy, innentől a további mobilizálás nem feltétlenül fog hozzátenni a teljesítményedhez.

Fel kell tehát mérned azt, hogy jelenleg elegendő mobilitással rendelkezel-e. Ezt egyrészt megteheted az előbb említett mozgásokból kiindulva: videózd le a gyakorlataidat, és csekkold, hogy rendben van-e a gyakorlatvégrehajtás!

Ha nem vagy benne biztos, és azt sejted, hogy mobilitási probléma van a háttérben, akkor pedig csinálj meg néhány egyszerű mobilitási tesztet a főbb területekre: boka dorzálflexió, csípő flexió, csípő extenzió, váll kifelé- és befelé rotáció.

Ne Felejts El Közben EDZENI!

Ha hatalmas mobilitási problémáid vannak, akkor ezen dolgoznod kell, de ha nagyjából okés a helyzet, akkor az erősödéshez, izomépítéshez egyszerűen keményen kell edzened, egy jól felépített program alapján. A mobilizálástól, nyújtástól még senki sem lett erős!

Csekkold a témában készült videónkat:

Wittmann Zsolt

A Cikk Szerzőjéről

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!