április 12

3 Dolog, Amit Elrontasz a Felhúzásban

Ha erősebb szeretnél lenni és nagyobb izomtömeget építeni, a technika tökéletesítése mindenek felett álló és elsődleges célod kell, hogy legyen. Jó technika nélkül nem csak sérülésveszélyesek lesznek az összetett alapgyakorlatok, de a használható súly - és ezzel együtt az edzések hatása - is kisebb lesz.

Felhúzás esetében rengeteg olyan emberrel találkozunk, akik az alapokkal már nagyjából tisztában vannak, mégis egy-egy nagy hibát elkövetnek, amely az egész gyakorlatot elrontja - ezeket a hibákat vesszük most át a továbbiakban, és adunk tippeket a kiküszöbölésükre!

ELSŐ HIBA: Túlságosan Beleguggolsz

Valószínűleg a derék védelme érdekében csináljuk ezt, hiszen ösztönösen úgy érezzük, hogy a lábainkra több terhelés kerül ezáltal, a hátunkra pedig kevesebb.

Ez egyébként igaz is, de azt, hogy a csípőnk milyen magasan lesz, a testarányaink, és nem mi döntjük el. Minél hosszabbak a lábaink a karjainhoz képest, annál magasabban lesz a csípőnk a HELYES kezdőpozícióban.

MÁSODIK HIBA: Zárod a Lapockáidat

A széles hátizmoknak kulcsszerepe van a felhúzás során a törzsünk stabilizálásában és a rúd hátrafelé mozgatásában – ők azonban nem akkor feszülnek meg, amikor hátrahúzzuk a vállainkat, hanem amikor lefelé nyomjuk őket, eltávolítva a fülektől. A vállak hátrahúzásáért felelős kisebb izmok viszont nem elég erősek egy nagy súly megtartásához, tehát hiába fogjuk hátrahúzott pozícióban kezdeni az emelést, egy pillanat alatt el fognak távolodni egymástól a lapockáink és ezzel búcsút mondhatunk a stabilitásnak. 

Ha ez nem lenne elég érv, akkor még abba gondolj bele, hogy a lapockák hátrahúzásával a karjaid is rövidebbek lesznek, tehát mélyebbre kell hajolnod a rúd eléréséhez, ami nagyobb mozgástartományt, ezáltal nagyobb szívást is jelent.

HARMADIK HIBA: Nem Használsz Variációkat

A legjobb fejlődést pedig akkor tudod felmutatni, ha a gyengeségeidet és a technika hiányosságaid célzod és irányítottan támadod az edzéseken.

Videózd le és figyeld meg, hogy milyen technikai hibákkal találod szemben magad (például eltávolodik tőled a rúd az indításnál, vagy túl korán felugrik a csípőd) … majd vedd figyelembe a gyakorlat választásnál azt is, hogy az alsó, vagy a felső szakasz okoz neked nagyobb problémát a nehéz súlyoknál? Ezek figyelembevételével válassz és használj felhúzás variációkat!

ELMONDJUK, MEGMUTATJUK VIDEÓBAN IS:

Wittmann Zsolt

A Cikk Szerzőjéről

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!