május 10

A Regeneráció Szentháromsága

0  comments

Akármilyen keményen is edzel, ha nem biztosítod mellé a regeneráció feltételeit, közel sem tudod majd kihozni magadból a maximumot.

Nézzük a legfontosabb dolgokat, amelyeket ezügyben tehetsz!

A LEGFONTOSABB: ALVÁS!!

Tudom, ez a legnagyobb nyűg, viszont sajnos a realitás az, hogy semmivel sem tudod pótolni a megfelelő mennyiségű, és minőségű alvást. A legtöbb embernek nagyjából 7-9 óra alvásra van szüksége, de a mennyiség mellett legalább ilyen fontos az alvás minősége is.

Ennek maximalizálásához kerüld a stimulánsokat (és a kávét is!) a késő délutáni órákban, lefekvés előtt 1-2 órával pedig kerülj minden kék fényt sugárzó elektronikai eszközt, ezek ugyanis blokkolják a melatonin termelést, ami a mély, pihentető alvásért felelős. Jó ötlet továbbá, ha a szobádat éjszakára teljesen besötétíted (vagy ha nem tudod, akkor szemfedőt használsz), valamint gondoskodsz arról, hogy hűvösben tudj aludni.

EGYÉL ELEGET.

A testkompozíciós célok fontosak, de légy tisztában azzal, hogy a regenerációd annál jobb lesz, minél magasabb a kalóriabeviteled.

Ez természetesen csak egy szintig igaz, szóval nem azt mondom, hogy mindig, minden esetben eszetlen zabálálásra van szükség, de legalább egy enyhe kalóriatöbbletet jó ötlet biztosítanod akkor, ha szeretnél edzésről edzésre a lehető legjobban teljesíteni. Így nem fogsz sok zsírt felhalmozni (és nem kell 2-3 havonta diétázni azért, hogy jó érzéssel nézz a tükörbe), viszont az edzések jól fognak menni, így szépen tudsz erősödni és izmot felpakolni!

NÉHA EGY KICSIT VEGYÉL VISSZA...

Haladóbb szinten igenis szükség van rá, hogy időnként feszegesd a határaidat. Ebből kifolyólag van olyan is, hogy épp átléped őket és valamilyen szintű túledzésbe kerülsz - ez sosem egy-egy edzéstől, hanem több egymásutáni nehéz edzéstől történhet meg.

Ha tehát az erőszinted elkezd csökkenni, az alvás minőségével és az étvágyaddal (meg úgy általában az életkedveddel) együtt, akkor jó ötlet, ha leveszed a lábad a gázpedálról, és bedobsz egy hét terheléselvételt. Nyugi, nem kell kihagynod egy teljes hetet, vagy csak üres rúddal dolgozni, de ha úgy érzed, hogy túlcsordult a fáradtság, akkor vegyél el egy 30-40%-ot az edzésmennyiségből, és egy kicsit vedd lazábbra a szettek nehézségét is.

ELMONDJUK, MEGMUTATJUK VIDEÓBAN IS:

Wittmann Zsolt

A Cikk Szerzőjéről

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!