május 24

HOOK GRIP: A Legerősebb Fogás?

0  comments

Egy erős felhúzáshoz elengedhetetlen az erős fogás, így az sem mindegy, hogyan markoljuk meg a rudat. Alapvetően 3 féle módot is választhatunk erre, és ahogyan az lenni szokott, mindnek megvan az előnye és hátránya egyaránt. 

1. Módszer: FELSŐ FOGÁS

A legalapvetőbb és legtermészetesebb, amikor simán felülről, mindkét kézzel ráfogunk a rúdra. Érdemes mindenkinek ezzel kezdenie, és egészen addig ennél maradni, amíg csak lehetséges. Az egyetlen probléma ezzel a fogással, hogy az ember gyorsan felépíthet egy olyan erőszintet, amikor már a rúd megtartása, mintsem a felemelése válik a korlátozó tényezővé.

Ilyenkor jó ötletnek tűnhet a szorítás és az alkar erősítése, de a valóságban ez mindig is egy gyenge láncszem marad a nagyobb izomcsoportokkal szemben. Szóval ha meg tudod tartani az edző súlyaidat ezzel a fogással, akkor egyszerűen még nem használsz elég nagy súlyokat, itt az ideje pakolni még a rúdra, és más fogás után nézni!

2. Módszer: VEGYES FOGÁS

Ennél a fogásnál az egyik kart kifordítva (tenyér előre felé néz) fogunk rá a rúdra. Ebben az esetben a két kéz “egymás ellen” dolgozik, így sokkal nehezebben tud kicsavarodni a kezünkből még egy maximumhoz közeli súly is. Az erőemelő sportban gyakorlatilag ez számít az alap fogásnak, a teremben és a versenyeken is ezt a fogást láthatod a leggyakrabban.

A hátránya talán annyi, hogy akarva-akaratlanul is némi asszimetriát hoz létre a testben, amitől nem kell rögtön a kardodba dőlni, de azért jó ennek tudatában lenni.

3. Módszer: HOROG FOGÁS

El is jutottunk a legtutibb megoldáshoz, ami minden előbbi problémát képes kiküszöbölni, ez pedig az úgynevezett hook grip lesz, avagy a horog fogás. Ez egy súlyemelőktől átvett technika, amikor a nagyujjunkat a rúd mellé “bezárva” akadályozzuk meg hogy a rúd kicsavarodjon a kezünkből.

Az egyetlen - ámbár jelentős - hátránya a fájdalom. Ha beleképzeled magad a helyzetbe, hogy az ujjaid és a 200 kilóval megpakolt rúd közé préseled a nagyujjad, az körülbelül annyira rosszul tud esni, mint ahogy így elsőre hangzik. Vannak akik kisebb diszkomfortként élik meg, mások pedig óriási fájdalommal azonosítják, de akárhogy is, idővel és sok gyakorlással egészen korrekt módon hozzá lehet szokni.

ELMONDJUK, MEGMUTATJUK VIDEÓBAN IS:

Wittmann Zsolt

A Cikk Szerzőjéről

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!