június 28

10 Dolog, Amit Elrontasz a Fekvenyomásban

0  comments

Nincs olyan ember a teremben, aki ne szeretne nagyobbat nyomni… de akkor miért van az, hogy egy csomóan mégis stagnálnak ebben a gyakorlatban?

A válasz egyszerű: azért, mert vagy technikai, vagy programozási hibákat követnek el… de leginkább mindkettőt.

A továbbiakban segítünk néhány tippel abban, hogy Te ne kövesd el ezeket a hibákat!

1. HIBA: Egyenes Háttal Fekszel a Padon

A váll stabilizálását a felsőhát izmai tudják biztosítani fekvenyomás közben, ezek pedig akkor tudnak megfelelően dolgozni, ha a lapockákat erősen összezárjuk, és lefelé szorítjuk. A lapockák zárását pedig egyenes háttal nem lehet megfelelően kivitelezni, ezért ki kell emelni a mellkast (homorítani), és aztán zárni őket.

Ezzel a lapockaközelítő izmok megfeszülnek, és a lapockák lefelé húzásával (gondold azt, hogy a hátsó zsebeidbe akarod behúzni a vállaidat) a széles hátizom is megfelelő feszülés alatt lesz, így a vállak stabilan tudnak erőt kifejteni gyakorlat közben. 

2. HIBA: Túlságosan Behúzod a Könyökeidet

A fekvenyomás nem egy mellizom gyakorlat, hanem a mellet, a vállat és a tricepszet egyidejűleg kell használnunk a minél nagyobb súlyok mozgatására. Ez viszont sokakat arra bátorít, hogy túlságosan behúzzák a könyöküket, ezzel egy tricepszgyakorlatot csinálva a fekvenyomásból - ami nem jó, hiszen így a mellizom nem vesz majd részt megfelelő mértékben a munkában.

Figyelj arra, hogy a könyökeid kifelé mutassanak, viszont a lapockáid húzd lefelé-hátrafelé, ezzel biztosítva a felsőhát feszességét és azt, hogy a felkar ideális helyzetbe kerüljön, kb. 45-60 fokot bezárva a felsőtesttel.

3. HIBA: Nem Szorítod Eléggé a Rudat

Persze tudsz úgy is nyomni, ha csak úgy simán, lazán átfogod a rudat, viszont ezzel a vállaid sokkal kevésbé lesznek stabilak, és így nem csak kisebb súlyt tudsz majd használni, hanem a rotátorköpeny izmait is simán túlterhelheted (hiszen nekik kell kompenzálniuk a szorítás hiánya miatti instabilitás miatt).

Szóval szorítsd meg olyan erősen a rudat, ahogyan csak tudod, és a leengedés, valamint a kinyomás alatt igyekezz ezt a szorítást a lehető legjobban fenntartani.

4. HIBA: Rossz Helyen Fekszel a Padon

A fekvenyomást sokan már a rögtön a nyomás legelején, a rúd kiemelésekor elrontják azzal, hogy nem fekszenek be eléggé a rúd alá. Ha messze van tőled a rúd a kiemelés előtt (tehát kb. a homlokod vonalában, vagy még feljebb), akkor a kiemelés során lehetetlen lesz megtartani a felsőhát feszességét, felcsúsznak a vállak, és innentől súllyal a kezedben már nem leszel képes visszarendezni őket a helyükre.

Szóval feküdj be úgy a rúd alá, hogy az kb. az állad vonalában legyen, innen pedig csak pár centire kell kiemelned a rudat, így sokkal stabilabban tudod majd tartani a lapockáidat.

5. HIBA: Csúszkálsz a Padon

Ha nyomás közben a felsőhátad csúszkál a padon, akkor kizárt, hogy stabil és feszes tudsz maradni. Ezzel pedig nem csak erőt fogsz veszíteni, de a vállaidat is egy sérülésveszélyes pozícióba helyezed - szóval figyelj arra, hogy stabilan feküdj a padon, és ne csúszkálj! 

Erre talán a legjobb megoldás, ha bemagnéziázod a hátad, de mivel sajnos ezt sok teremben nem nézik jó szemmel, ezért amíg másik edzőterem után nézel, addig tökéletes megoldás az is, ha egy gumiszalagot raksz a padra

6. HIBA: Túl Ritkán Nyomsz Fekve.

A fekvenyomás helyes technikájának elsajátítása, a feszítettség felépítése, az izmok összehangolt munkájának koordinálása mind-mind gyakorlást igényel, ezért ha jelenleg  csak egyszer-kétszer nyomsz fekve, akkor már meg is van, hogy min változtass jövőhéttől!

A fekvenyomáshoz szükséges izmok gyorsan regenerálódnak, és maga a gyakorlat sem jelent olyan nagy terhelést az idegrendszer számára (szemben mondjuk egy nehéz guggolással vagy felhúzással), így egészen nyugodtan növelheted a heti nyomóedzéseid számát 3-ra, vagy ha már haladó szinten vagy, akár 4-re is.

7. HIBA: Túl Szűken Fogsz

Evidens, hogy a fogásszélesség növelésével a mozgástartomány kisebb lesz, így nagyobbat tudsz majd nyomni. A fogás szélesítése azonban általában nem fog segíteni egyik pillanatról a másikra: kell egy kis idő, hogy a szélesebb fogásba ‘beleerősödj’, szóval légy türelmes, dolgozz a technikán, és hosszútávon jól fogsz járni azzal, ha egyre szélesebben fogod a rudat!

8. HIBA: Nem Használod A Lábad

A fekvenyomás az egyik legjobb, a teljes testet igénybevevő erőfejlesztő gyakorlat, tehát ha a lehető legnagyobb súlyokat szeretnéd megmozgatni, akkor a lábak erejét is használnod kell. Ehhez húzd magad alá a lábaidat annyira, amennyire csak tudod, és már a rúd kiemelésekor, valamint a negatív szakasz során is nyomd a talpaidat erősen a talajba.

Amikor pedig megindítod a rudat a mellkasodról, lökj egy nagyot a lábaddal úgy, mintha fel akarnál csúszni a padon - tehát ne felfelé emeld a csípőd, hanem hátrafelé. Így a rudat hátrafelé, a vállak irányába tudod megindítani, ami ha jól csinálod, sokat tud segíteni a nyomásodban.

9. HIBA: Rosszul Tartod a Csuklódat

Az, hogy a kezedben hogyan tartod a rudat, alapjaiban határozza meg az egész nyomásodat, ezért bizonyosodj meg arról, hogy nem követed el a következő két hiba egyikét sem:

1. Túlságosan betöröd a csuklódat. A rúd ekkor oldalnézetből hátrébb kerül, és azonkívül, hogy nehezebb lesz stabilizálni a kezeidben, még a vállaid/lapockáid is könnyebben kimozdulhatnak a helyükről, ami további instabilitáshoz vezet.

2. Túlságosan egyenesen tartod a csuklódat. Sokszor előfordul, hogy valaki annyira figyel arra, hogy ne törjön be a csuklója, hogy túlságosan egyenesen tartja azt. Így a rúd egyrészt egy kicsit előrefelé (a lábak felé) akar majd legurulni, másrészt pedig a nyomás íve is rossz lesz, hiszen így nehéz visszafelé (a vállak felé) megindítani a rudat a mellkasról. 

10. HIBA: Nem Használsz Nagy(obb) Súlyokat

A fekvenyomás erősítésében nagyon sokat tud segíteni az ún. szupramaximális variációk alkalmazása, azaz az olyan gyakorlatok végzése, ahol maxunknál nagyobb súlyokat tudunk mozgatni. Erre a deszkás nyomás egy kiváló gyakorlat: helyezz a mellkasodra egy 4-6cm (vagy akár még vastagabb) deszkát, így nem csak a felső szakaszt (és ezzel együtt a tricepszet) tudod extra módon erősíteni, de a mozgástartomány lerövidítésével nagyobb súlyokat tudsz majd használni, ami segít az erőnövelésben.

Plusz tipp: ha nincs deszkád, akkor egy kisebb ásványvizes palackot is használhatsz!

ELMONDJUK, MEGMUTATJUK VIDEÓBAN IS:

Wittmann Zsolt

A Cikk Szerzőjéről

Wittmann Zsolt vagyok, erőemelő edző, a PowerBuilder.hu alapítója. Szeretek nagy súlyokat emelni és kinyomni, valamint azt kutatni, hogyan lehetünk ezek segítségével egyre izmosabbak és erősebbek.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!